IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street приключи сесията с лек ръст в очакване на данни за пазара на труда

На форум в Стокхолм Джером Пауъл се въздържа да даде каквито и да било сведения за перспективите пред икономиката и решенията на банкерите

23:10 | 10.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След колебливо начало фондовите пазари в САЩ отбелязаха умерен ръст във вторник. Въпреки това ръстът на курсовете беше ограничен, като водещият индекс Dow Jones Industrial се повиши с 0,6% до 33 704,10 пункта. Липсваше стимул за по-големи колебания или ясни тенденции. Единствено потребителските цени за декември, които ще бъдат обявени в четвъртък, имат потенциал за силна реакция върху фондовите пазари в САЩ. Широкият пазарен индекс S&P 500 се повиши с 0,70% до 3919,26 пункта, а технологичният индекс Nasdaq 100 нарасна с 1,01% до 10 742,63 пункта.

Инвеститорите влязоха в новата година притеснени, че по-високите лихви на Фед могат да доведат икономиката до рецесия. Много от тях обаче изглежда залагат на това, че инфлацията започва да намалява. Те ще следят данните за индекса на потребителските цени в четвъртък и печалбите на големите банки в петък за някакви улики за състоянието на икономиката или сигнали за това как Фед ще променя лихвените проценти занапред.

Според JPMorgan Chase & Co. данните за инфлацията в четвъртък вероятно ще бъдат по-слаби от очакваното, което ще помогне на акциите да продължат ралито на мечия пазар. Въпреки че консенсусът очаква индексът на потребителските цени през декември да се понижи до 6,5% на годишна база, екипът на банката, включващ Андрю Тайлър, вижда вероятност от почти две към три данните да се окажат в рамките на 10 базисни пункта от оценката, с тенденция към понижаване. 

На форум в Стокхолм Джером Пауъл се въздържа да даде каквито и да било сведения за перспективите пред икономиката и решенията на банкерите. Той все пак каза, че „възстановяването на ценовата стабилност при висока инфлация може да изисква мерки, които не са популярни в краткосрочен план, докато повишаваме лихвените проценти, за да забавим икономиката". Мишел Боуман от Фед заяви, че централната банка има още работа за ограничаване на инфлацията, като отбеляза, че е необходимо по-нататъшно затягане на мерките.

Ръководителят на JPMorgan Джейми Даймън заяви пред Fox Business, че може да се наложи повишение на лихвените проценти отвъд очакваното в момента, но той е за пауза, за да се види пълното въздействие на миналогодишните увеличения. 

Милиардерът Пол Тюдор Джоунс оприличи войната на Пауъл срещу инфлацията на опит за перфектно кацане на Луната, като заяви, че председателят на Фед е изправен пред най-предизвикателната икономическа среда от 40 години насам. 

„Ако той успее, акциите могат да поскъпнат със 7-8% през тази година, но ако инфлацията се влоши, ще трябва да продължи да повишава лихвите, което ще увеличи риска от спад“, каза Джоунс пред CNBC.

В момента всички погледи са насочени към статистиката за потребителската инфлация, която предстои да бъде публикувана в четвъртък (12 януари). Прогнозите са за леко ускорение до 0,3% на месечна база на базовата инфлация (без цени на храни и енергия) през декември спрямо отчетените 0,2% месец по-рано. Дори те да се сбъднат, представителите на Фед изпратиха ясни сигнали, че смятат да покачат федералната лихва до над 5%.

„Повишаването с по-постепенни стъпки наистина дава възможност да се отговори на идващата информация“, коментира Мери Дели от клона на Фед в Сан Франциско.

Рафаел Бостик от Фед в Атланта каза, че Федералният резерв е поел ангажимент да се справи с високата инфлация и това гарантира покачване на лихвите до ниво между 5% и 5,25%, за да се премахне излишното търсене в икономиката.

Всяко малко по-ястребово** изказване от представителите на ведомството обаче може отново да подсили несигурността и опасенията от рецесия.

Раздвижване предизвикаха по-скоро по-малките акции. Цената на акциите на Sotera Health почти се удвои. Доставчикът на решения за стерилизация и лабораторни тестове оттегли исковете си срещу конкурента Sterigenics в съд в Илинойс и ще получи 408 млн. долара от последния.

Фармацевтичният дистрибутор CVS Health обмисля да придобие Oak Street Health, оператор на центрове за първична медицинска помощ, става ясно от статия на информационна агенция Bloomberg. Акциите на последния се повишиха с 27,47%, докато тези на CVS Health поевтиняха леко.

Акциите на производителя на ваксини Curevac отново бяха в центъра на вниманието. След като поскъпнаха с около 55% през последните два търговски дни, във вторник те спечелиха още 20%. Това беше предизвикано от положителен междинен доклад за програмата за противогрипна ваксина на базираната в Тюбинген компания.

Акциите на Virgin Orbit на Ричард Брансън се сринаха с почти 14% и достигнаха рекордно ниско ниво. Компанията се провали в опита си да изпрати първия британски сателит в орбита от родна земя.

Курсът на акциите на Illumina спадна с 6,2%, след като специалистът по генни терапии обяви, че печалбата му за тази финансова година ще бъде значително по-ниска от очакванията на анализаторите.

Акциите на Bed Bath & Beyond поскъпнаха с 27,7%, след като компанията за домашно обзавеждане отчете тримесечни резултати. За акционерите обаче това би трябвало да е капка в морето, тъй като акциите са загубили 95% от най-високата си стойност през лятото на миналата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още